W naszej szkole na pdp
ugotujesz co tylko chcesz.
KLASA
II
1.
Smaczne i zdrowe przetwory na zimę
a) kiszone ogórki
b) sos do pizzy
c) pomidorowe pesto

















2.
Dania sezonowe
a) pierogi ze śliwkami
b)zupa kalafiorowa z koperkiem
c)szarlotka na kruszonce










3.
Drugie śniadanie pełne witamin
a) bułka z gzikiem i pastą rybną




4.
Smaczne dania na jesienne chłody.
a) drożdżowe paluchy serowe




b) kapuśniak
bogaty w witaminy

c) Krem z
marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami.





d) Kruche
ciasteczka z czekoladą




e) kuch
marchewkowy


5. Świąteczne smaki
a)pierniczki



b)ciastka
migdałowe z wodą różaną


c) kruche
babeczki z makiem



d) sałatka
śledziowa

6. Z wizytą w piekarni
Achima Staszaka






7.
Świąteczne porządki


8. Zima
lubi kalorie
a) cebulaki - placuszki drożdżowe z prażoną
cebulką



b) karmonada z
pieczonymi ziemniakami i jabłkami w majeranku









c) zupa
fasolowa


d) ciasto
smażone chruściki inaczej faworki



e) zrazy z
gotowanymi ziemniakami i kiszoną kapustą







f)
grochowianki z ciasta drożdżowego





9. Soki i
sałatki owocowe uzupełnieniem witamin i
minerałów w okresie zimy.





10. Kuchnia włoska
a) pieczone pieczarki z mięsem mielonym,
posypane żółtym serem , podane na grzance
wzbogaconej smakowo bazylią i oregano






b) pasta czyli
spaghetti z tradycyjnym wieprzowym sosem
bolognese

b) pasta po
polsku- łazanki z kapustą kiszoną i
pieczarkami








c) Potrawka z
kiełbaskami i czerwoną fasolką



d) Zupa
minestrone z ryżem i warzywami



e) Tiramisu


f ) Cannelloni
z mięsem mielonym










g) sałatka
rzymska




11. Wypiek
ciastek w kształcie kwiatków z okazji Dnia
Kobiet




12. Wizyta w zakładzie cukierniczym
"Kuczora"










13.
Wielkanocne przysmaki.
a) babka




b) mazurki



c) sernik

|